Pszichológiai ellátás és művészetterápia

FejlesztőHázunkban 2020 őszétől vehető igénybe a pszichológiai ellátás. Elsőre talán furcsának tűnhet, de nagyon is helye van a pszichológusnak egy ilyen intézményben – a tipikusan fejlődő gyerekek is számos nehézséggel találkozhatnak életük során, mely nehézségek a bármilyen szempontból atipikusan fejlődő gyermekeket és családjukat különösen érinthetik. Egy-egy ilyen nehézség ugyanúgy hatással lehet a gyermekre, testvéreire és szüleire is.

Pszichológiai ellátásunkat minden olyan gyermeknek ajánljuk, aki valamiért nem érzi jól magát a bőrében, önbizalomhiánya van, szorong, rosszul érzi magát társaságban, valamilyen nehézséggel, problémával küzd, szeretne támogatást és egy biztonságos teret ahhoz, hogy megnyílhasson, és megossza valakivel a nehézségeit. Pszichológusunkhoz azonban nem csak a gyerekek jelentkezhetnek! Szeretettel várjuk a szülőket is, ha úgy érzik, magánéletükben vagy szülői minőségükben valamilyen elakadással szembesültek, ha megosztanák nehézségeiket, tanácsot, támogatást szeretnének egy nehéz helyzetben, vagy ha egyszerűen csak magukkal, saját lelki épülésükkel szeretnének foglalkozni.

Intézményünkben a pszichológiai ellátás keretén belül művészetterápiás módszerek is elérhetők, egyéni és csoportos formában egyaránt. A különböző művészetterápiás eszközök, a festés, rajzolás, mindenféle kézi alkotás olyan oldalunkat tárhatja fel, olyan potenciálokat szabadíthat fel belőlünk, melyeket a hétköznapokban nem tudunk megélni. Nagyon fontos, hogy egyáltalán nem kell tehetséges művésznek lennünk ahhoz, hogy részt vegyünk ilyen foglalkozásokon, sőt! Nem az alkotások minősége, hanem az alkotás folyamata, az elkészült művek által felvetett kérdések a fontosak. Sajnos a gyerekekkel sokszor már kiskorukban elhitetik azt, hogy csak a gyönyörű rajzok az értékesek, ezért félve nyúlnak a rajzeszközökhöz, hiszen ők „bénák”, „tehetségtelenek”. Csodálatos látni, ahogy a foglalkozások során felszabadulnak, és újra visszatalálnak az alkotás öröméhez, ahogy egyre bátrabban ki merik fejezni magukat a rajzlapon, és szóban egyaránt! A módszer nagyon jól alkalmazható és alakítható a különböző problémával érkező gyermekek igényeihez.

Az aktuális művészetterápiás csoportokról érdeklődjön a Fejlesztőházban!

Molnár Berta Eleonóra
pszichológus, művészetterapeuta