Logopédia

Szülőként sokféle problémával szembesülhetünk gyermekünk beszéde kapcsán: nem vagy keveset beszél? nem figyel a beszédre? nehezen érthető a beszéde?

A FejlesztőHázban több logopédus várja a beszédproblémával küzdő gyermekeket, kamaszokat, hogy segítsenek eldönteni, mely problémák élettaniak és mi az, ami terápiát igényel. Egyéni vagy páros helyzetben foglalkozunk a gyermekekkel, így teljes mértékben az ő igényeikhez, nehézségeikhez tudunk igazodni. Amennyiben szükséges, a logopédiai terápia kiegészülhet a nagymozgások fejlesztésével (Ayres terápia), arckezeléssel (Pfaffenrot-terápia), komplex gyógypedagógiai vagy iskolára felkészítő foglalkozással.

Kora gyermekkortól segítjük a megkésett beszédfejlődés indulását TSMT terápiával ötvözve. Az artikulációs problémákat, azaz a pösze beszédet logopédiai vizsgálat keretében mérjük fel és egyeztetjük a szülőkkel, mikor érdemes a terápiát megkezdeni. Ha a beszédértésben (beszédpercepció) mutatkozik elmaradás, GOH-GMP vizsgálattal tárjuk fel az elmaradást mutató területeket. Nyelvlökéses nyelés problémájával is foglalkozunk, ilyenkor a helyes nyelés kialakítására koncentrálunk, szükség szerint együttműködve fogszabályzó szakorvossal. Profilunkba tartozik az óvodás korú gyermekek nyelvi készségének felmérése, illetve a diszlexia veszélyeztetettség feltárása, melynek terápiája nagyon fontos az iskolai tanulmányok megkezdése előtt. Iskoláskorú gyermekek esetében a tanulásban jelentkező nehézségek „disz” vizsgálatait: diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia is el tudjuk végezni, mely segíthet abban, hogy szükséges-e ún. szakértői vizsgálat a pedagógiai szakszolgálatok intézményeiben. Logopédusaink jártasak az autizmusban érintett gyermekek ellátásban is, együttműködve a gyermek autizmus szakirányos gyógypedagógusával.

Fontosnak tartjuk, hogy oldott légkörben, játékosan tudjunk a gyermekekkel foglalkozni. A beszédében, kommunikációjában akadályozott gyermek teljes személyisége van fókuszban a terápián. A logopédiai terápia a gyermekeknek lehetne monoton terápia, de a logopédus feladata, hogy a kellő motivációval átlendítse őket beszédbeli problémáikon.

Dvorák Ildikó
gyógypedagógus – logopédus