Schroth terápia

A Schroth terápia egy olyan konzervatív fizioterápiás eljárás, amely háromdimenziós korrekciós módszeréből adódóan jelenleg a leghatékonyabb terápia a gerinc saggitalis (lapos hát, domború hát, Scheuermann kór, degeneratív gerincelváltozások, Bechterew kór, stb) és/ vagy frontális síkú, 10 Cobb fok feletti (3 ívű, 4 ívű oldalirányú scoliotikus görbületek) elváltozásainak kezelésében.

A módszer megalkotója Katharina Schroth(1894-1985) maga is érintett volt a betegségben, így a saját testén kísérletezve alapozta meg, dolgozta ki rendszerét.

A módszer lényege, hogy a kezelés közben a páciens egy pontosan pozícionált testhelyzetben a megfelelően irányított háromdimenziós légzéssel, izomfeszítésekkel és nyújtózássokkal a lehető legjobb korrekciót hozza létre. A terápia részét képezik még a passzív eljárások: párnázások, alátámasztások, hevederek és egyéb fizioterápiás eszközök, illetve a gyógytornász által végzett korrekciós fogások, taktilis ingerek és verbális utasítások is. Fontos része továbbá a vizuális visszacsatolás (tükör), ami segíti a pácienst a nem megfelelő testtartás felismerésében, illetve a korrigált testhelyzet elsajátításában és megtanulásában is.

A terápia:

  • mindennapos gyakorlást igényel, mindezek mellett a páciens a hétköznapi életvitelbe beépített korrekció elsajátításában is segítséget kap. (nyugalmi-, és aktív helyes tartások tanítása: fekvő-, ülő-, álló- és munkahelyzetben)
  • leghatékonyabban team munkában működik (orvos-gyógytornász- páciens /gyerekek esetében a szülő közreműködése elengedhetetlen/) 20 Cobb fok feletti scoliotikus görbületek esetében fűzőkezelés is szükséges, ekkor a team munkába ortopéd műszerész is bekapcsolódik.
  • minden esetben személyre szabott, nagy tudatosságot igényel,
  • gyermek (ajánlott életkor: 8 éves kor felett) és felnőtt korban is végezhető.

Fritz-Hemrik Zsuzsanna
gyógytornász