Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápia

Az intézményünkben elérhető Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápiát mutatom be, melynek egyik magyarországi oktatója vagyok. Az eljárás kifejlesztője Dr. Waldemar Pfaffenrot orosz ortopédorvos, aki szülőhazájában Oroszországban, majd később Németországban az Untereinleiter Rehabilitációs Klinika vezetője volt. A Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápiában különböző manuális technikákat, különböző reflexindukált gyógymódokat és akupresszúrás technikát ötvözünk.

A Pfaffenrot-féle szinergetikus reflexterápia eltérő módon kezeli a feszes, kötött (spasztikus) és a laza (hipotón) izomzatot. A feszes izmok kezelése után minden esetben nyújtás, mobilizáció történik, ezzel javítva az ízületek mozgathatóságát, növelve a mozgástartományt. Laza izomzatnál pedig, a technikák alkalmazása után un. tonizálás (tónusnövelés) következik. Mivel a kezelés során az izomban érzékelhető első ellenállást figyelembe vesszük, így nem okozunk mikrosérüléseket sem a fasciában, sem az izomban, így a kezelés végig fájdalommentes.

A babák számára heti egy alkalom elegendő lehet a mozgásfejlődés helyes mederbe tereléséhez, más esetekben javasoljuk a blokkokban történő kezelést. Ilyenkor 5-10 egymást követő napon kezeljük a gyerekeket, ezután heti egy alkalommal fenntartó kezeléseket alkalmazunk.

Önmagában a manuális kezelés az izomtónus normalizálására elegendő, ezért mindig követi aktív mozgás, melyet a vezető tüneteknek megfelelően gyógytornász, szomatopedagógus vagy konduktor vezetésével végez a gyermek.

A Pfaffenrot SzRT kifejezetten ajánlott izomtónus eltéréseknél, megkésett mozgásfejlődésű csecsemők számára, orthopédiai elváltozások megelőzésére vagy korrigálására (ferdenyak, dongaláb, „O láb” stb.), cerebralis paresisben. 

Alkalmazása javasolt szoptatási, táplálási és nyelési nehézségek vagy beszédkésés esetén, amennyiben ezeket a nyak, arc és szájkörüli izomok tónusának eltérése okozza.

Szőke Melinda
gyógypedagógus-konduktor, Pfaffenrot-terápia oktató jelölt