Komplex gyógypedagógiai felmérés

FejlesztőHázunkban a komplex felméréseket gyógypedagógus, illetve gyógypedagógus-konduktor kollégáink végzik. Már a telefonon vagy e-mailen keresztül történő bejelentkezéskor röviden tájékozódunk a gyermek aktuális állapotáról , a felmérés kérésének okáról, és ekkor állapodunk meg a felmérés időpontjában is. Ezt követően egy anamnézis kérdőív segítségével részletesebb adatokat is kérünk, annak céljából, hogy tágabb, átfogóbb képet kapjunk a gyermekről.

A felmérés általában 1-1,5 órát vesz igénybe és lehetőség szerint a délelőtti órákban történik, amikor a gyermek leginkább aktív. A felmérésen a gyermek a szüleivel együtt vesz részt. A felmérés első részében a gyermek megismerkedik a szakemberrel, a környezettel és a játékokkal, amivel párhuzamosan zajlik a szülői kikérdezés és szükség esetén az anamnesztikus adatok további tisztázása is. Ezt követi a gyermek jelen állapotának felmérése, célzottan azokra a területekre fókuszálva, melyek a gyermek nehézségeinek hátterében állhatnak. Többek között felmérjük a gyermek szocio-kommunikációs készségeit és képességeit, kognitív funkcióit, játéktevékenységét, mozgásállapotát, figyelmi koncentrációját is.

A felmérést követően szóban tájékoztatjuk a szülőt a tapasztaltakról és a szükség szerinti fejlesztési lehetőségekről, javaslatokról. Előfordul, hogy további vizsgálatokra is irányítjuk a gyermeket pl. hallásvizsgálat, gyermekpszichiátriai kivizsgálás. A felmérésről a szülőnek írásos gyógypedagógiai szakvéleményt is küldünk, és szükség szerint FejlesztőHázunkban igyekszünk a gyermek számára a legmegfelelőbb fejlesztést biztosítani.

Svercsok Fanni
gyógypedagógus – autizmus spektrum pedagógiája szakirány